Iers Folk & Shanty festival Deining groot succes

Ierse Folk & Shanty’s in Heusden-vesting.

Zeemanskoor Deining organiseerde afgelopen zondag  13 september 2015 in de vesting Heusden haar tweede festival met bekende Ierse Folk & Shanty groepen.

De weer goden waren de bemanning van het zeemanskoor uit Drunen wel erg goed gezind. Een zonovergoten dag met verder een prima temperatuur zorgde voor een geweldige sfeer in de vesting. De vele honderden bezoekers kwamen zondagmiddag ruimschoots aan hun trekken.

En die bezoekers kwamen om te luisteren naar de Ierse Folk en Shanty muziek in al zijn variëteiten.

De zang groep uit Drunen, die overigens een groot regionale samenstelling kent, de leden komen uit Loon op Zand, Best, Vlijmen en Waalwijk, organiseert twee maal per jaar een gratis concert voor de inwoners van de gemeente Heusden.

Dit jaar werd er na het succes van vorig jaar besloten om nogmaals een festival te organiseren. Er is dit keer nog meer gezocht naar bijzondere groepen en naar bijzondere plaatsen in de vesting om op te treden.

Uit Hardinxveld was de groep Sherpherd’s  Pie voor het eerst van de partij, evenals Alle Hens, beiden met een geheel eigen invulling, maar ook de O’l foxes uit Amersfoort kregen de handen van de bezoekers op elkaar. Ja, en dan de sfeer in de Lutherse kerk waar de prachtige Ierse ballads werden vertolkt, evenals bij de Republiek. De bezoekers er geen genoeg van konden krijgen. De passagiers van de Wiljo rondvaartboot kwamen ook ruimschoots aan hun trekken. Een bomvolle boot met een publiek dat volop genoot van de optredende zangers en muzikanten.

Maar ook de zangers op de terrassen van Kareltje, Centraal en VaN DijK mochten op ruime belangstelling rekenen. Zo waren daar te horen Seyl & Treyl uit Woerden, Shantycrew Buitenboord uit Zwolle, maar ook de toppers onder de regionale groepen als de Chanting Lads uit het Land van Heusden en Altena, de Joly sailors uit Zaltbommel en Redery Overtuygt uit Nuenen waren aanwezig en zongen hun partijtje mee.

Tot slot vormde de visbank in Heusden nog het decor voor de samenzang van de acht groepen. Nummers als Molly Malone, The Wild Rover en My Bonny, werden daar door de ruim 80 zangers ten gehore gebracht, en uit volle borst meegezongen door het publiek.

Kortom Zeemanskoor Deining heeft niet voor niets de slagzin “Misschien wel het leukste shanty koor van Nederland” De zeelui die bij de samenzang uitgebreid werden bedankt namens de deelnemende groepen, kunnen terugzien op een meer dan geslaagd festival, en dat ook volgens Jan Hamming, Heusdens burgemeester, zeker voor herhaling vatbaar is.

Posted under: Website